10 juli 2018

Digitale toegankelijkheid verplicht vanaf 1 juli 2018

Verplicht?

Vanaf 1 juli 2018 is er nieuwe, tijdelijke, verordening van kracht, die gaat over het toegankelijk maken en houden van digitale kanalen van organisaties in de publieke sector. Simpel gezegd: de website van de gemeente moet ook te gebruiken zijn voor iemand met bijvoorbeeld een visuele handicap. Dit noem je de toegankelijkheid van een website, ofwel drempelvrij. Uiterlijk 23 september 2018 moet deze worden omgezet naar een nationale wet. De wetgeving wordt gevraagd vanuit nieuwe Europese richtlijnen. Ons inziens zijn dit belangrijke maatregelen waarvan het ook nog eens goed is dat deze in heel Europa verwacht worden.

Ok, en praktisch dan?

Wat de wetgeving officieel betekend, is te vinden in dit document (joe, longread), maar om het helder te houden:

  • Websites, webapplicaties, mobiele applicaties en intranetten doen mee in deze wet.
  • Producten of diensten live vanaf 23 september 2018 moet vóór 23 september 2019 toegankelijk zijn.
  • Live voor 23 september 2018 moet vóór 23 september 2020 toegankelijk zijn.
  • Mobiele applicaties moeten vanaf 23 juni 2021 toegankelijk zijn (je hebt nog even, gelukkig).

Klinkt ver weg allemaal!

Dat klopt. De regels zijn breed opgesteld en met redenen: zo’n transitie in het werken met digitale producten en diensten (bijvoorbeeld ook de inhoud van deze platformen juist opstellen en beschikbaar maken) maar ook het omzetten van alle oude uitingen duurt lang en moet soms via aanbestedingen.

Maar niks houd je tegen om nu direct over te stappen naar drempelvrij producten en diensten drempelvrij te maken – al was het maar de eerste stap. Lees meer over wat wij daar van vinden op onze pagina voor drempelvrije websites en webapplicaties.

Want: het is echt niet zoveel duurder om te maken (als ux & development vanaf het begin weten wat ze doen) en daarnaast.. het is eigenlijk best logisch.

Studio September is een toegankelijke bouwer en staat in het toegankelijkeidsregister.