Kerst 2019: Knallende Ballen

Misschien heb je er wel iets van meegekregen. Afgelopen kerst hebben we ons uit mogen sloven op een kerstgroet. En niet zomaar een kerstgroet, de Knallende Ballen van Studio September-kerstgroet!

Wat hield het in?

Mensen konden online (thuis, fiets, trein, tijdens het koken, op het werk, je snapt het) via een livestream onze kerstboom versieren, door middel van een interactief kerstkanon. En met versieren bedoelen we: keihard kerstballen afvuren op een ronddraaiende kerstboom. Inclusief replay van jouw schot, gefilmd vanuit meerdere hoeken.

Waarom? Omdat we het leuk vinden om onszelf uit te dagen, technieken te combineren en toffe dingen te maken.

Hoe het werkte

Wanneer je als bezoeker naar onze virtuele arcade ging, kwam je in een wachtrij. Een arbiter geschreven in node.js bepaalde welke bezoeker aan de beurt was. Hierdoor kon je dus zien op welke plek je stond in de wachtrij. Via een live webcamstream (mjpeg) was er zicht op de camera. Een druk op de afvuur button triggerde (via node.js) een relais, aangestuurd door een NanoPi Neo V2 (ha, ben je er nog ;)?) De kerstbal werd door middel van opgebouwde luchtdruk (~7bar, met compressor) door de loop van het kerstkanon geblazen.

Hierna was de volgende in de wachtrij aan de beurt. Volautomatisch werd een nieuwe kerstbal het kanon in geladen door middel van een selenoid, ook via node.js, en aangedreven door de NanoPi. En als het kanon leeg was? Dan kregen we een melding in ons Slack kanaal. Dat werkte via een breakbeam-sensor, die checkte of het kanon herladen was, of dat het vulreservoir van 30 ballen moest worden bijgevuld.

Kerstbal afgevuurd? Dan kreeg je een multi-angel replay te zien van jouw schot. Deze .mp4 werd online gegenereerd en stond direct klaar om gedeeld te worden via social.

99 Problems and the kerstactie had er zeker meer dan one

Het begon eigenlijk al tijdens het idee, ik bedoel: hoe schiet je nou volledig geautomatiseerd een kerstbal in een kerstboom? Met een katapult, een wipwap, een pinball flipper? Er zijn veel technieken getest, uitgeprobeerd en afgevallen, maar luchtdruk bleek de beste optie.

Hoe laat je een kerstboom precies ronddraaien? En hoe zit dat dan met die kerstlampjes? Antwoord: wegens gewicht een kunstkerstboom op een draaischijf, met lampjes op batterij. Bleek zo’n nepperd nog veel geschikter ook, voor het opvangen en vasthouden van kerstballen en zo.

Jeetje, en hoe genereer je online replay video’s? En hoe zorgen we ervoor dat we niet 24/7 naast het kanon hoeven staan om hem handmatig bij te vullen? Vanaf het begin waren er een hele hoop vraagstukken, en dat werden er tijdens het bouwen eigenlijk alleen maar meer. Maar was leuk. Volgend jaar weer. Ben je erbij?

Meer weten over dit project?
Neem even contact met ons op!